Cele 7 cuvinte de pe Cruce
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 15/03/2024
    12345678910 0/10 X

Înțelegi tu~&?"_~ (Faptele Apostolilor 8:30)

Ultimele cuvinte din viața unui om au întotdeauna o semnificație deosebită, cu atât mai mult când vin din partea Fiului lui Dumnezeu. Deci, să ne așezăm liniștiți la picioarele Crucii și să ascultăm Cele 7 cuvinte rostite de Domnul la Golgota, încercând să le pătrundem înțelesul.

Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” - Luca 23:34.

În acest prim strigăt de pe cruce Domnul se adresează mai întâi lui Dumnezeu pe care-L numește „Tată”. O va face și la ultimul strigăt. Încrederea și intimitatea relației în divinitate nu a putut fi distrusă de răutatea oamenilor. Lucru remarcabil, Domnul Isus mijlocește iertare pentru torționarii Săi. În sensul acesta le găsește un alibii; ignoranța. Dragostea autentică acoperă totul. . . (1Corinteni 13:7)

Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu Mine în rai.” - Luca 23:43.

Cuvintele spuse de Domnul Isus au fost și sunt cu totul adevărate. A doua frază spusă în orele de agonie de pe Cruce au fost adresate tâlharului pocăit răstignit împreună cu Domnul. Ce promisiune minunată: astăzi în Rai cu Domnul. Ce zi pentru tâlhar! Dimineața răstignit pe cruce ca făcător de rele, la sfârșitul zilei primit ca drept în Rai. Care să fie secretul? Unul singur; credința păcătosului pocăit și îndurarea fără margini a lui Dumnezeu.

Femeie, iată fiul tău! ... Iată mama ta!” - Ioan 19:26-27.

Pentru Maria, mama lui Isus, priveliștea Crucii era sfâșietoare. Cu siguranță îndurerat era și Domnul văzându-și mama silită să privească suferința Sa. Se spune că omul în ceasul morții se gândește doar la sine. Nu așa stau lucrurile cu Domnul. Wiliam Barclay scrie: „Este ceva infinit de mișcător în faptul că Isus, în agonia crucii, în momentele în care mântuirea lumii atârna în balanță, S-a gândit la singurătatea mamei Lui din ziua când El va fi luat”.

Eli, Eli, lama sabactani?” - Matei 27:46.

Primele trei rostiri pe cruce au fost făcute la lumină, dar deodată se face întuneric. Întuneric afară, întuneric înlăuntru: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” PĂRĂSIT? ... Întunericul de afară și descurajarea din lăuntru sunt imagini ale abandonului. Fiul trebuia să simtă efectele păcatului și judecății. Erwin Lutzer în cartea „Strigăte de pe Cruce” scrie: „La cruce, sfințenia inflexibilă a lui Dumnezeu s-a întâlnit cu dragostea nemărginită și, cu un strigăt de disperare, am primit răscumpărarea. Aici se află păcatul cu toată oroarea lui și harul cu toată minunăția lui”.

Mi-e sete.” - Ioan 19:28.

Al cincilea strigăt este un strigăt de suferință. Cel ce este Apa vieții strigă după 6 ore de agonie: „Mi-e sete”. Semnificația este bogată. Setea lui Isus dovedește că El a fost om cu adevărat. De-a lungul timpului s-au ridicat tot felul de voci să conteste fie umanitatea, fie divinitatea Domnului Isus. Noi credem și mărturisim pe baza Sfintei Scripturi că Isus a fost Dumnezeu adevărat și om adevărat, cu două naturi într-o singură persoană. (Crezul de la Nicea) Pe de altă parte, setea este una din experiențele majore ale iadului. (Luca 16:24) Fiul lui Dumnezeu a experimentat pe Cruce suferințele iadului în locul nostru.

S-a isprăvit!” - Ioan 19:30.

Afirmația „s-a isprăvit” este doar un singur cuvânt în greacă, „tetelestai”, care înseamă „a duce la bun sfârșit, a termina, a împlini”. Te întrebi firește: „Ce s-a terminat odată cu moartea Domnui Isus?” Este vorba de ceva mai mult decât viața pământească cu suferințele ei. Tetelestai înseamnă încheierea cu succes a misiunii, terminarea jertfelor, sfârșitul păcatului, biruirea lui Satana. „S-a isprăvit”, nu este strigătul unui decepționat, ci al unui victorios.

Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul!” - Luca 23:46.

Domnul Isus ne învață cum să trăim, dar și cum să murim frumos. Este important cum mori? Foarte! Se spune că în Africa creștinii se roagă să moară „o moarte bună”. Ce înseamnă, „o moarte bună?” Înseamnă a întâmpina acel moment cu seninătate și speranță. Jan Hus când a fost martirizat a apus: „Îmi încredințez duhul în mâinile Tale, Doamne Isuse. Ție îți încredințez duhul pe care Tu l-ai răscumpărat”.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 733
  • Export PDF: 1
Opțiuni